On The Road

Met de campervan naar Vildmarksvägen, Zweden

De zomer van 2021 zou de zomer van het Spaanse binnenland worden, olé. Maar net als vorig jaar werden de plannen een week voor vertrek helemaal omgegooid. Spanje kleurde immers donkerrood op de kaart en dat niet enkel in het kader van coronabesmettingen: een hittegolf teisterde immers het noorden van Spanje. De Spaanse Frank Deboosere voorspelde temperaturen tot 48 graden. Dat is niets voor ons en al helemaal niet voor onze harige en trouwe reismakker, Pawlov, de Golden Retriever. Dus dan vertrokken we maar weer richting het noorden. Veel drama hebben we er niet van gemaakt: de Scandinavische landen zijn immers gemaakt om met een camper te ontdekken.Gezien we vorig jaar Noorwegen reeds hadden doorkruist, besloten we ons dit jaar te wagen aan Volvoland, Zweden. Na een half uurtje googlen, was onze route uitgestippeld: een combinatie van de Vilmarksvägen of Wildernisroute en Höga Kusten of Hoge Kusten. Het was haalbaar qua afstand, zag er vet uit op de foto’s en het klonk avontuurlijk.Zweden als reisbestemming is zeer goed meegevallen. We waren een beetje bezorgd dat dit na Noorwegen wat zou tegenvallen, maar wat blijkt: het is gewoon anders. Zweden heeft niet de spectaculaire 3D landschappen van Noorwegen, maar er zijn meer makkelijk toegankelijke meren met picknicktafels en vuurplaatsen waar je gratis kan overnachten. Zweden is minder bergachtig dan Noorwegen maar er zijn veel meer bossen waar je hele families hertjes tegenkomt. Het zijn verschillende landen met elk hun eigen sterke punten. Het is maar wat je wil zien of beleven op vakantie. Niet onbelangrijk… het leven in Zweden is veel goedkoper dan in Noorwegen (behalve diesel dan: die is best wel prijzig in Zweden. De goedkoopste vonden we aan de Ikea vestigingen, maar eens op de wildernisroute swingden de prijzen de pan uit.De hoofdwegen in Zweden zijn geasfalteerd, de kleinere wegen zijn vaak gravelwegen, al dan niet met de nodige putten. We reden onderweg twee banden lek, maar geen stress dankzij het reservewiel en er is altijd een bandencentrale in de buurt. Buiten die twee hindernissen, verliep alles vlotjes. De Camp4night app bracht ons naar prachtige 5-sterren slaapplaatsen in de natuur, naar gratis drinkwater en plekken waar we toilet en grijs water konden lozen. We sliepen centraal in  steden, op winderige hoogvlakten, in eindeloze bossen en zelfs op een zandstrand.
Zoek je eens een andere camperbestemming dan het zonnige zuiden, een alternatief zonder files of massatoerisme, waar je gratis kan overnachten op de mooiste plekken aan de mooiste meren, waar je geen mondmaskers hoeft te dragen en waar de zalm belachelijk vers is? Dan kunnen we Zweden ten zeerste aanraden! Dat je na 20u best achter een muggengaas kruipt, is het helemaal waard ;)Groetjes Wim, Katia en Pawlov

Foto’s van deze en volgende reizen kan je volgen via onze busjes Instagram  rv_there_yet73

De winnende foto van dit jaar werd genomen langs de Vildmarksvägen of Wildernisroute in Zweden, vlakbij de Noorse grens en het meest noordelijke deel van onze roadtrip door Zweden. Een aanrader voor zij die onguur weer, kale rotsen en rendiertjes kunnen appreciëren.