Tips & Tricks

TV kijken in je camper

Onze manier van TV kijken thuis is de voorbije jaren grondig gewijzigd en blijft aan een hoog tempo evolueren. Uitgesteld kijken, doorspoelen, pauzeren, terugspoelen, bingenwatchen… we kijken wat we willen, waar we willen, hoelang we willen en wanneer we willen. Maar kan onze camper aan deze hoge verwachtingen van TV kijken tegemoetkomen? Je hebt het vast al gemerkt: je camper heeft geen hoog-debiet Proximus of Telenet kabel- of glasvezelaansluiting. Een satelliet was ooit de enige oplossing, maar in een samenleving waar we altijd en overal geconnecteerd zijn, rekenen we erop dat onze smartphones of tablets opnieuw de oplossing zullen bieden. Of onze mobiele apparaten kunnen voldoen aan onze verwachtingen, is nog maar de vraag. We scheppen hierbij graag wat meer context.


 

Kwalitatieve internetverbinding is een voorwaarde, maar geen evidentie

Cruciaal voor een gezellige tv-avond in de camper is de kwaliteit van de internetverbinding. Je mails op je smartphone lezen kan je tegenwoordig echt overal, maar is de kwaliteit van de aanwezige internetverbinding voldoende om te streamen? Daar wringt vaak het schoentje. De kwaliteit van de internetverbinding (zowel mobiele data als Wifi) wordt bepaald door twee belangrijke variabelen: snelheid en volume. Beide variabelen moeten optimaal zijn om te kunnen genieten van een gezellige tv-avond zonder die frustrerende onderbrekingen of haperingen. Op reis rekenen we vaak op enerzijds lokale Wifi netwerken en anderzijds op ons mobiele internet (ook gekend als mobiele data, 4G en binnenkort ook 5G).
 
LOKALE WIFI NETWERKEN
Meer en meer moderne campings bieden (al dan niet tegen betaling) een Wifi verbinding aan. Maar uit ervaring weten we dat deze Wifi verbinding meestal van heel bedenkelijke kwaliteit is. Steeds meer camperaars maken er gebruik van en gaan de verbinding ook steeds zwaarder belasten. Daar zijn de meeste campings helemaal nog niet op voorzien. Tot slot is de afstand van je camper naar de bron ook vaak een spelbreker. We laten de Wifi van de camping dus al snel voor wat hij is en schakelen over naar plan B: mobiel internet.
 
MOBIEL INTERNET
We beginnen alvast met goed nieuws: in Vlaanderen zijn er maar weinig plaatsen zonder een kwalitatieve 4G dekking! In Vlaanderen kan je dus meestal wel TV kijken via mobiele data. Uiteraard werkt je datakaart ook in het Zuidelijke deel van ons land (en in het buitenland), maar is er wel een kwalitatieve 4G dekking voorzien op je vakantiebestemming? Op de website van het BIPT kan je de huidige dekking van het 4G netwerk in België raadplegen (zet de indicatoren op ‘4G’ en ‘Zeer goeie kwaliteit’).


 
Op deze screenshot “de 4G dekking van zeer goeie kwaliteit door Proximus op 27/11/21” zie je meteen dat er in Wallonië nog heel veel oranje en rode plekken zijn. De kans is dus groot, eenmaal je volledig geïnstalleerd bent met je camper op dat mooie plekje in de natuur, dat die gezellige tv-avond via mobiel internet helemaal niet zo vlot zal verlopen. En vertellen we je iets nieuws, als we je zeggen dat de situatie in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië vaak erger is? We spreken natuurlijk niet over de drukke agglomeraties, maar de rustige plekken in de natuur. Want is het niet net die rust die we het liefst opzoeken met onze motorhome? Hoewel de meningen verdeeld zijn, denken specialisten ter zake dat het nog wel 4 à 5 jaar kan duren alvorens de dekking overal voldoende kwalitatief is om er echt op te kunnen rekenen voor te streamen.
 
Houd ook rekening met de kostprijs van streamen via mobiel internet. Je dataverbruik hangt uiteraard van heel veel factoren af, maar we gebruiken even een eenvoudige regel om de rekening te maken. Stel je kan 1 uur TV kijken met 1GB data en je hebt voor €20 een data abonnement van 10GB. Een avondje TV van 3 uur (het nieuws + een film) kost je dus snel €6.
 


Concrete oplossingen om in de camper TV te kijken

Met dit alles in het achterhoofd overlopen we even alle opties die vandaag de dag mogelijk zijn om zonder zorgen TV te kijken in je camper.
 
1. Onderweg streamen via je smartphone of tablet is momenteel nog geen optie: zoals hierboven beschreven zijn de aangeboden internetverbindingen op reis vaak net voldoende voor wat opzoekingswerk, maar niet kwalitatief genoeg om effectief series of films vlot te streamen. We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn om na een halfuur te zoeken, uiteindelijk gewoon geen stabiele internetconnectie te vinden. En het laatste wat je wil is de vrijheid van het reizen met de camper opgeven om jezelf te verzekeren van een kwalitatieve 4G dekking, toch? 

2. Vooraf downloaden: uiteraard kan je gewoon je favoriete programma’s thuis downloaden op je mobiele apparaat en ze dan bekijken wanneer je wilt. De perfecte oplossing voor wie het niet erg vindt om niet live te kunnen kijken of niet spontaan een film te kunnen kiezen. Houd er wel even rekening mee dat je vaak ook toch nog een Wifi verbinding nodig hebt om van je drager te kunnen streamen naar je tv-scherm! Onderzoek vooraf hoe je best connecteert met je tv-scherm. 

3. Extra buitenantenne op het dak van je camper: heel wat multimedia aanbieders in de sector (TravelVision, Oyster, Avtex …) bieden efficiënte oplossingen. De buitenantenne is veel krachtiger dan je GSM of tablet, want bestaat uit één of twee krachtige gsm-antennes en een Wifi booster. Deze buitenantenne wordt meestal gecombineerd met een router binnen. Zo wordt het signaal van een lokaal Wifi netwerk (zoals dat van de camping) of het mobiel netwerk (mits een actieve mobiele data kaart) opgevangen en via de router omgezet naar een eigen Wifi netwerk voor de hele familie in je camper. Kostprijs voor de aankoop en installatie van dergelijke systemen variëren rond €1200 - €1400, waarna je enkel nog de maandelijkse kost van je data abonnement betaalt (+-€20/maand). Een basiskennis van computers & netwerken is sterk aangeraden. Dergelijke ingenieuze systemen vormen zeker de toekomst, maar hoewel de antenne sterker is dan je GSM, blijf je nog steeds afhankelijk van de vooralsnog gebrekkige 4G dekking in Europa. 4. Volautomatische satelliet installatie: ben je bereid om af te stappen van het streamen en het doorspoelen en vind je het niet erg om eventjes terug old school TV te kijken? Dan biedt een volautomatische satelliet installatie nog altijd de meest betrouwbare en efficiënte oplossing. En één van de grootste voordelen: je kijkt ongelimiteerd! De installatie van een volautomatische satelliet kost vandaag de dag tussen €1800 en €2500, afhankelijk van de kwaliteit en de snelheid van de antenne. Je ontvangt naast heel wat ‘gratis’ TV posten (BVN, CNN, Sky News, ZDF, Pro Sieben…) met het betalende TV-Vlaanderen abonnement ook heel wat bekende Vlaamse posten (€15,90/maand). Extra leuk: met dit abonnement heb je ook toegang tot de TV-Vlaanderen app! Beschikbaar overal in Europa en dus misschien ook handig gewoon thuis!


 

Ons advies?

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat TV kijken via mobiel internet de toekomst is, zijn we er vandaag nog niet. De 4G dekking is momenteel nog te gebrekkig om er volledig op te rekenen om TV te kijken in de camper. Daarom vinden wij een satelliet installatie nog steeds de meest betrouwbare en prijsgunstige keuze. Met een satelliet installatie heb je de zekerheid en stabiliteit om zonder zorgen en onbeperkt te kunnen genieten van een ontspannen avondje televisie. En is “zorgeloos genieten” niet het belangrijkste tijdens onze vakanties?!


 

Infosessie

​Interesse om deel te nemen aan een infosessie rond dit thema? Dat kan! Momenteel staat er nog geen infosessie gepland, maar stuur gerust een mailtje naar lisa@vanomobil.be, dan houden we je zeker op de hoogte van nieuwe data.
 
Deze blog werd geschreven in samenwerking met partners Mecatronic en Satalys.