On The Road

Friesland is het land van dijken, water, overlevers, ouderwetse gezelligheid en stille straten geplaveid met donkerrode rechthoekige klinkers. We hebben daar een mooi en bijzonder stukje Nederland ontdekt en veel over water geleerd en de relatie die Friezen met water hebben. Deze reis was niet alleen boeiend, maar ook praktisch, want eens je in Zuidwest Friesland bent, ligt alles vlakbij elkaar en dat is super handig.

 

Overal water

We starten onze trip in Lemmer, een prachtig oud vissersdorpje dat ook wel de poort tot Friesland wordt genoemd, op 250 km van Antwerpen. En meteen is de toon “Waterland van Friesland” gezet, want we slapen op een camping naast het IJsselmeer (lees: water). 

Het centrum van Lemmer is bijzonder charmant dankzij de boten die er op het, jawel, water dobberen én we bezoeken hier het imposante Woudagemaal (lees: ook iets met véél water). 

Wacht, Woudawatte? Wel, een gemaal is een verzameling van machines die miljoenen liters water per minuut uit de grond zuigen en in een grote plas - in dit geval is dat het IJsselmeer - spuwen. Anders gezegd: een gemaal is een noodzakelijk kwaad in Friesland om ervoor te zorgen dat mensen hier droog en veilig wonen, omdat Friesland onder de zeespiegel ligt.

 

De onbevreesde Friezen hebben een bijzondere band met water. Ze omarmen het en zoeken sinds mensenheugenis naar leefbare oplossingen voor zowel de natuur als de bewoners. Dit valt op gedurende de hele reis. Zo bouwden de Nederlanders de Afsluitdijk, een dijk die de Noordzee afsluit. Kun je het je voorstellen, een zee!?! Echt zot. En bouwden ze dorpen op woonheuvels gemaakt van klei, aarde en mest zodat de huizen droog zouden blijven bij een overstroming. Dat noemen ze een terpdorp. Allingawier is hier een voorbeeld van. 

Van al dat water maken de Friezen ook een deugd. Denk maar aan de Elfstedentocht op natuurijs, talloze zeilwedstrijden en de lucratieve palinghandel met Londen die destijds vanuit het dorpje Heeg werd opgezet. Houd bij het kiezen van een overnachtingsplaats toch ook rekening met al dat water en maak niet dezelfde fout als ik in Sudersé: op een regendag besloot ik te parkeren in modder op een grasveld, je raadt het al, we zaten daar muurvast. Gelukkig gebeurde dit op een camping waarvan de vriendelijke eigenaar over een tractor beschikt en die haalde me er de dag nadien netjes uit. De opluchting!

 

Gezelligheid troef

Over Elfsteden gesproken, we passeren er wel een paar op onze route: Sneek, IJlst, Hindeloopen, Heeg en Lemmer. Sneek is al wat groter, maar nog steeds erg gezellig, Hindeloopen wordt het Venetië van Friesland genoemd en werd in 2018 als ‘top experience’ door Lonely Planet gemarkeerd, Heeg en Lemmer liggen heel mooi aan het water en ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer heerlijk terrassen moet zijn, en dan hebben we nog IJlst. Dat is wat mij betreft dé verrassing op de route. IJlst is een klein en super knus stadje. Het centrum telt slechts een paar stille straten met allemaal kleine gezellige huisjes naast elkaar die stuk voor stuk over een karakteristieke overtuin beschikken. Dat zijn perfect onderhouden kleine tuintjes tussen de straat en de gracht. Oh ja, er is ook een oergezellige bruine kroeg in de binnenstad.

 

Behalve IJlst en kuieren door de Elfsteden zijn mijn highlights op de route: 

  • Wandelen in het Rijsterbos - volg de route van 5,5 km via blauwe aanwijzingen en sta versteld van de prachtige eeuwenoude beuken, kronkelende paden, het water, de stilte en de (herfst)kleuren. Magisch mooi! 
  • Vogelkijkhut De Swan, een verborgen parel aan het IJsselmeer in een welig natuurgebied.
  • De route tussen Stavoren en Molkwar, een strakke ietwat verlaten weg met gras aan beide kanten en zicht op een woelig meer. Ik had hier een beetje een einde-van-de-wereld-gevoel. Heerlijk! En hoewel het op dat moment keihard stormde, kon ik het niet laten om toch even uit te stappen om de schoonheid van deze weg vast te leggen. Nadien kregen we met man en macht de camperdeur op het nippertje terug dicht waarna de kinderen terecht opmerkten: “Mama, ben jij nu helemaal tikketik geworden?”. Oeps!

De klif (jaja, Nederland telt 3 kliffen!) bij Mirns, een mooie plek aan het IJsselmeer waar je bij wind tientallen kleurrijke kitesurfers ziet dansen in de lucht. 

 

Conclusie: veel natuur, water, gezelligheid en lekkers. Ik zou zeggen: overweeg deze bestemming en route (en misschien nog meer in de zomer, omdat de watersport en genieten langs het water dan nog meer tot z’n recht komen). We moesten nooit lang of ver rijden. Ook zijn er voldoende campings of camperplaatsen met de nodige voorzieningen. Parkeren bij steden of andere bezienswaardigheden was ook nooit een probleem.

Onze route in ‘t kort

  • DAG 1: bezoek Woudagemaal in Lemmer, Tjeukemeer in Echten, eten bij de Fûke in Echten en slapen bij Vakantiepark Lemmer aan het IJsselmeer.
  • DAG 2: via de zwerfkei in Rottum naar Sneek voor lunch en stadswandeling, ‘s avonds eten in de stadsherberg in IJlst en slapen op de camperplaats in IJlst.
  • DAG 3: bezoek aan de houtzaagmolen De Rat in IJlst, lunch in Heeg, stop bij de klif in Mirns, eten in Koudum en slapen op de boerderijcamping De Braamberg in Mirns. 
  • DAG 4: wandelen in Rijsterbos, korte stop in Stavoren en vogelijkhut De Swan, lunch en stadswandeling in Hindeloopen, eten op het mooiste plein van Friesland in Workum en slapen op camping Sudersé in Workum.
  • DAG 5: langs het Elfstedenmonument in Tjerkwerd en terpdorp Allingawier, en toepasselijk afsluiten met lunch in het bezoekerscentrum van de Afsluitdijk Wadden Center. 

 

Toffe camping gespot

Van onze vier nachten sprong er één locatie uit: boerderijcamping De Braamberg in Mirns. Omwille van de locatie en de faciliteiten. De camping is gelegen naast het schilderachtige Rijsterbos en tegenover het IJsselmeer aan één van de drie kliffen die Nederland telt. Op het strand geniet je van het uitzicht over het gigantische meer en de talloze kitesurfers, kan je ook zelf kiten, surfen of zwemmen of eet en drink je iets bij Paviljoen ‘t Mar. Op de camping zelf staan er op het grasveld pipowagens in de zomer en zijn er het hele jaar door speciale plekken voor campers. De binnenruimte in de hangar van de camping is een gezellige ontmoetingsplek mét speelruimte voor kinderen.


Meer details over deze 5-daagse in Friesland vind je de reisblog Get Out Of Town vind je de route in detail terug


>>> Nog op zoek naar een camper om Friesland te ontdekken? Ontdek onze huurvloot van meer dan 100 recente, full-option motorhomes over de drie vestigingen. Jouw huuravontuur start bij Vanomobil!