Tips & Tricks
Vano Shop News
Motorhome Update

Alles wat je moet weten over motorhome luifels

Vakantie = zon! En liefst toch ook wel wat schaduw als het te warm wordt. Ja een parasol biedt de nodige verkoeling. Maar wij camperaars, kunnen onze luifel niet meer missen. Luifels bieden een gezellig plek, beschermd tegen zon en lichte regen, in het verlengde van je camper. Van luifels tot voortent, er bestaan enorm veel merken en types. Hieronder vertellen we welke wij jou zouden aanraden.
 

Soorten luifels

 • Railluifel: een luifel die in en uit de rail kan geschoven worden.
 • Cassetteluifel: een luifel die opgerold opgeborgen wordt in een stevig aluminium omhulsel.
 • Wandluifel: een cassetteluifel gemonteerd op de wand van een camper.
 • Dakluifel: een cassetteluifel gemonteerd op het dak van een camper.
 • Uitval: de afstand die de luifel kan uitgerold worden, standaard bedraagt die 2,5m, maar de grootste modellen hebben soms een uitval van 3m.

Er bestaan drie grote leveranciers van luifels: Fiamma (It.), Dometic (Zw.) en Thule (B.). Vanomobil werkt graag met degelijke producten en toeval wil dat dit ook het leidmotief is van Thule! Als je weet dat de Thule luifels dan nog in België worden geproduceerd, is de keuze snel gemaakt! Daarenboven kan je ook voor je 10 jaar oude luifel vlot reserveonderdelen bekomen bij Thule, iets dat niet altijd een evidentie is bij andere merken. De Thule luifels hebben niet alleen een tijdloos design, ze zijn bovendien zeer kwalitatief en gebruiksvriendelijk.

​Voor een gemonteerde luifel betaal je gemiddeld tussen €800 en €1200 afhankelijk van het model. De montage van de grootste varianten kan wel oplopen tot €2500.
 

Welke luifel bij welke motorhome?

Bij het overgrote deel van onze campers voorzien wij een wandluifel. Dankzij bijhorende adapters passen de cassetteluifels op zo goed als elk merk en type motorhome. Wat de lengte van de luifel betreft, kan die variëren tussen 1,90m en 6m. We raden bij Vanomobil altijd de langst mogelijke luifel aan voor jouw camper, zodat je van een maximum aan overdekte ruimte kan genieten.

Bij de camperbusjes zie je vooral de railluifels, omdat cassetteluifels nog vaak heel zwaar en lomp zijn om op de van te plaatsen. Zo raden wij graag de zonneluifel van Isabella aan. De luifel zit in een handige en duurzame zak, neemt weinig plaats in en is gemakkelijk op te zetten. Dankzij het geraamte wordt er extra hoogte gecreëerd onder de tent, waardoor de beperkte montagehoogte gecompenseerd wordt. Ideale oplossing dus voor onze pop-up vans.

Een andere, heel leuke optie voor de camperbusjes met kofferklep achteraan is de Space Camp SAS. Deze koffertent is heel gemakkelijk te plaatsen en nemen niet veel plaats wanneer ze niet gebruikt worden. Je creëert zo heel gemakkelijk een extra leefruimte met de nodige privacy.

Maar Thule heeft sinds kort ook een cassetteluifel voor de camperbusjes die heel budget- en gebruiksvriendelijk is: de Thule 3200. Je kan hem heel gemakkelijk in je eentje opzetten: uitrollen, steunpoten uitklappen, opspannen en klaar. Bij deze kanjer geniet je van de standaard 2,50m uitval.

De wandluifels die we meest installeren op (half-) integraal motorhomes zijn de 5200 luifels van Thule. Deze heeft lengtes van 4m en 4,5m en een standaard uitval van 2,5m en is ook uitgerust voor het makkelijk bevestigen van alle Thule accessoires zoals een voortent, een LED licht strip of je kan er later nog een motor aan toevoegen (om de luifel automatisch te laten opengaan). Als extra zijn ze ook uitgerust met gepatenteerde spanarmen, wat de luifel weerbaarder maakt tegen wind. Tot slot is er ook nog de wandluifel voor professioneel gebruik: de Thule 8000. Dit is de grootste en zwaarste wandluifel in het gamma met lengtes tussen 4m en 6m, een uitval van maar liefst 3m en een gewicht van meer dan 40kg. Deze luifel is ideaal als je in alle seizoenen regelmatig op stap gaat, waardoor de luifel heel stevig en weerbaar moet zijn in weer en wind.

Voor bepaalde motorhomes, zoals de Ducato campervans, is een dakluifel beter geschikt. Doordat de schuifdeur tot bovenaan de campervan komt, is er immers geen ruimte voor de montage van wandluifels. De Thule 6300 is de standaard dakluifel met lengtes tussen 2,60m en 5m en een uitval 2,50m.

De zwaardere dakluifel is dan de Thule 9200. Deze bestaat in lengtes tussen 4m en 6m en heeft een uitval van maar liefst 3m. Bij deze luifel raden we aan om met een motor (220V) te werken, aangezien deze te hoog en te zwaar zijn om manueel open te zetten.

Gemotoriseerde luifels zijn ook op andere modellen mogelijk, maar hiervoor wordt een meerkost gerekend. Houd er ook rekening mee dat niet alle gemotoriseerde luifels op 12V werken. Dus dan je moet aan de stroom aangesloten zijn of beschikken over een omvormer alvorens je de luifel kan openen.
 

Accessoires bij luifels?

Zoals eerder vermeld bestaan er handige LED strips die zorgen voor licht onder de luifel als de avond valt. Maar er is meer.

Voor alle luifels bestaan er bijhorende voor- en zijwanden. Je kan kiezen tussen regenschermen, zonschermen of windschermen. Je kan apart zijschermen of voorschermen aankopen, tot op de grond of beperkte hoogte, met of zonder deur of raam. Snuister gerust eens tussen de mogelijkheden voor Thule luifels op onze webshop of stuur ons een mailtje als je niet meteen vindt wat je zoekt.

Daarnaast kunnen we ook onze verankeringsaccessoires aanraden. Niets vervelender dan een plotse windstoot, waardoor de luifel even met de voeten van de grond komt (in het beste geval). Onze hold down kits zijn er speciaal om je luifel steviger vast te maken met stormriemen en haringen. We bieden zowel de originele Thule hold down kit als het ingenieuze Peggy Peg Systeem aan. Deze overtreffen immers in gebruiksvriendelijkheid: je plaatst heel simpel de luifelpoten in de ankerplaten en zet die vast in de grond met de bijpassende grondpennen. Deze grondpennen bestaan in aluminium (voor rotsachtige grond) en in kunststof(voor zachte grond). Eens vastgezet in de grond, maakt de wind geen kans meer. Maar jij kan ze zelf wel heel gemakkelijk weer uithalen dankzij het handige spiraalsysteem.

Tot slot bieden we ook grondzeilen van Travellife in verschillende afmetingen aan. Onze grondzeilen zijn licht, stevig en onderhoudsvriendelijk.

Gebruik van een luifel?

Het gebruik van een cassetteluifel spreekt voor zich:

 • Kies een gezellig plekje met leuke view
 • Neem de zwengel en draai het doek voor de helft uit
 • Klap de poten uit en zet ze vast op de ideale hoogte, zo voorkom je dat je de cassette te veel belast
 • Draai de luifel verder uit en verplaats de poten mee
 • Neem de nodige maatregelen bij slecht weer
 • Geniet!

Mag de luifel altijd blijven openstaan? Best draai je de luifel toe alvorens je gaat slapen of op uitstap gaat. Het weer is immers heel onvoorspelbaar en voorkomen is beter dan genezen.

Wat als de wind opsteekt? Bij wind kan je best de luifel dichtdraaien. Als je toch echt nood hebt aan schaduw, dan kan je de luifel altijd nog een klein stukje uitrollen en stevig verankeren.

Wat als het regent? Lichte regen kan geen kwaad. Best zet je één poot wat lager dan de andere, zo zal er geen water blijven staan en voorkom je schade. Probeer de luifel altijd eerst te laten drogen alvorens op te rollen. Als dat niet kan, vergeet dan zeker niet de luifel later eens open te zetten om goed te laten indrogen, zo vermijd je schimmels.

Bij slecht weer? Luifels dienen niet om bescherming te bieden tijdens hevig regen of wind. De kans op schade is dan reëel en je kan de luifel maar beter veilig opbergen.

Onderhoud van een luifel?

De luifel krijgt veel te verduren, een minimum aan onderhoud is dus zeker aangeraden. Let er bijvoorbeeld op dat je hem niet nat of vuil toedraait (sta je onder een boom, dan kunnen er na één dag al heel wat bladeren of naalden op liggen). Met een borstel met lange steel kan je gemakkelijk vuil verwijderen.

Best reinig je de luifel ook twee keer per jaar met product (bijvoorbeeld voor de stalling en/of na een grote reis). Voor een grondige reiniging raden we een luifelcleaner aan. Huis- en tuinmiddelen kan je maar beter vermijden, want die zouden de bovenste laag van het doek kunnen beschadigen.

Wrijf de luifel grondig in aan beide kanten met een spons ofwasborstelmet lange steel en spoel af met de tuinslang. Laat de luifel goed drogen alvorens weer op te draaien. Ook de cassette verdient de nodige aandacht. Je zal merken dat de zijde aan de voorkant van de wagen even veel vliegjes vangt tijdens een rit als de neus van je camper en die zijn hardnekkig te verwijderen als je te lang wacht.
 
Vragen of opmerkingen bij dit artikel? Of interesse in het laten plaatsen van een luifel? Geef ons gerust een seintje!