Tips & Tricks

11 tips voor een weekendje sneeuw met de camper

Elke doorwinterde camperaar zal het je aanraden: maak eens een uitstap met je motorhome naar de sneeuw! Met je bubbel genieten van prachtige witte landschappen en gezellige winteravonden. En als je rekening houdt met deze elf tips, ben je helemaal voorbereid op eventuele uitdagingen die de koude met zich mee kan brengen.
 

1. Laat de verwarming continu aanliggen

We raden aan om je verwarming continu op lage stand te laten draaien, ook als je even de buurt gaat verkennen. Zo voorkom je dat je leidingen en watertanks bevriezen en dat je frost control activeert (waardoor je geen warm water meer zou hebben). Je motorhome zal ook sneller opwarmen als je terug bent van je wandeling.
Extra tip: plan je een reis naar de bergen, waarbij je op hoogtes van 1200m of meer vertoeft, controleer dan even of je verwarming hier wel op voorzien is.
 

2. Laadniveau batterijen extra goed in de gaten houden

Je verbruikt meer elektriciteit in de winter, dus vertrek zeker met volle start- en woonbatterijen. Controleer ze ook regelmatig en laad ze op tijd weer op. Kiezen voor een camping of camperstop met 220V aansluiting is aangeraden.
 

3. Winterbanden ≠ allseasonbanden

De gekende M+S allseasonbanden zijn geen winterbanden! Enkel banden met het icoontje met een berg en winterster zijn echte winterbanden. Je merkt het verschil niet alleen tijdens ritten in winterse omstandigheden, maar er is bovendien een groot verschil met betrekking tot verzekeringen en aansprakelijkheid bij ongevallen (echte winterbanden zijn immers verplicht in verschillende Europese landen). Sneeuwkettingen zijn geen overbodige luxe als je extreem winterweer verwacht, bovendien zijn ook deze in bepaalde landen verplicht. Extra tip: oefen het opleggen alvast even thuis vooraleer je vertrekt.
 

4. Voorzie voldoende propaangas

Je verbruikt meer gas in de winter, dus controleer even voor vertrek of je gasfles nog voldoende vol is. Bijna lege lichtgewicht flessen kunnen ijsvorming vertonen. Bovendien ben je best af met propaangas, want butaan wordt vloeibaar bij vriestemperaturen.
 

5. Neem reservezekeringen mee

Je verbruikt meer elektriciteit in de winter (zeker als je energievreters zoals een elektrische vuurtje meeneemt), dus de kans op het springen van een zekering is reëel!
 

6. Voorkom dat de ruitenwissers vastvriezen

Zet de ruitenwissers recht, zo voorkom je dat ze vast vriezen en beschadigd raken. Je kan er ook een kurk tussen steken, maar let dan wel op dat ze de rubber niet vervormen.
 

7. Verwijder pakken sneeuw van je dak

We raden af om je dakluiken open te zetten of je satelliet te gebruiken vooraleer ze sneeuwvrij zijn om schade te voorkomen. Een dik pak sneeuw weegt best veel en zal maar traag smelten. Bovendien werken je zonnepanelen niet wanneer ze bedekt zijn door sneeuw en je batterijen kunnen alle hulp van de zonnepanelen goed gebruiken.
 

8. Isolatiescherm op de voorruit

Een isolatiescherm op de voorruit houdt de warmte binnen en de koude buiten. Bij vans komt er vaak koude binnen door achterdeuren, maar ook daarvoor bestaan er aangepaste isolatieschermen. Zo kan je het verbruik van gas en energie tot het minimum beperken.
 

9. Aflaat vuilwatertank open laten met emmertje

De aflaat van je vuilwatertank zit aan de buitenkant van je motorhome. Het water dat daarin staat durft wel eens te bevriezen, wat mogelijks schade kan veroorzaken. Een goeie oplossing hiervoor is dat je de aflaat open laat staan en er een emmertje onder zet die het afvalwater kan opvangen. Zo bevriest het afvalwater in een emmer en niet in je aflaat/tank en voorkom je schade.
 

10. Afdruipsysteem aan de uitlaat van de chauffage

Er zal altijd wat condens en water uit de aflaat van je verwarming komen. Als deze bevriest op je motorhome, riskeer je vuile plekken die moeilijk te verwijderen zijn. De condenswaterafvoer van Alde is de ideale en gemakkelijk te plaatsen oplossing bij Truma en Alde gasverwarmingen.
 

11. Houd de dieseltank vol

Zeker als je enkele dagen op een camping blijft staan, is het verstandig om toe te komen met een volle tank. Zo vermijd je problemen door condens in de tank. Het zal ook onaangename verrassingen voorkomen als je verwarming op diesel werkt. Bij vriestemperaturen tank je uiteraard altijd winterdiesel.

Nog meer vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met onze motorhome experts, die helpen je graag verder.