On The Road

Reizen door Tirol, het hart van de Alpen

Tirol is dan misschien het meest gekend voor wintersport, ook in de zomer heeft het heel veel te bieden. Het hart van de Alpen is de perfecte plaats om het dagelijks leven en de stress van alledag even te vergeten en de batterijen weer helemaal op te laden. Wie op vakantie gaat naar Tirol en omstreken, wordt meteen betoverd door de imposante berglandschappen, de uiteenlopende recreatiemogelijkheden en de gastvrije bevolking. Daarom staat Tirol voor mij gelijk aan een ontspannen vakantie met de camper.



“Hierher gekommen, gleichsam gezwungen, endlich an einen Ruhepunkt, an einen stillen Ort, wie ich ihn mir nur hätte wünschen können’’ - Goethe

“Door een onweerstaanbare drang hierheen geleid, maar uiteindelijk een rustplek gevonden, waarvan ik enkel had kunnen dromen.” Goethe, een Duitse wetenschapper, sloeg in 1829 al  de spijker op de kop. Het berglandschap is dan ook uniek: 500 bergtoppen reiken hoger dan 3000 meter, 600 gletsjers bedekken de Alpenhoofdkam en een sporadische boerenhutten flankeren de ontelbare groene almen…

Tirol is heel campervriendelijk. Zowat elke route leidt je door idyllische landschappen en je valt van de ene verbazing in de andere. De camperplaatsen en campings liggen vaak op de mooiste plekjes en zijn heel goed uitgerust. De belangrijkste reden waarom ik zo graag naar Tirol ga, is het ruime aanbod aan sportieve activiteiten en tochten. De grote variatie aan wintersport in het romantische sneeuwparadijs is uiteraard  de meest gekende optie, maar ook in de zomer is er heel wat te beleven. Wanneer het in de zomer warm wordt, is het er heerlijk wandelen en mountainbiken. Bovendien kan je er ook afkoelen in één van de talrijke, heldere bergmeren. En dat je erna overal kan genieten van de Tiroler tradities en cultuur is natuurlijk een belangrijke extra. Na een lange dag in de frisse berglucht je laten verwennen met heerlijke specialiteiten in de gezellige Tirolerhutten: zalig!



Zelf ben ik helemaal verkocht aan de Tiroolse gastronomie. Die kan variëren van stevige boerenkost tot de meest verfijnde gerechten. Plaatselijke delicatessen (zoals de Krapfen, Prügeltorte, Haiminger appels, Leichtaalse natuurmelkkaas, Rietzer bessen…) ontdek je langs de Tiroler Genuss routes. Ook de echte fijnproevers kan ik geruststellen: Gault Millau reikte maar liefst 114 koksmutsen uit aan Tiroolse restaurants! Één iets hebben alle restaurants gemeen: ze werken met lokale streekproducten en dieren die in de alpenweides grazen en dat proef je! Ook de Tiroler Schnapsroute door Nord- en Osttirol moet je zeker eens gedaan hebben.

Tirol grenst aan Italië, Duitsland en Zwitserland en ook deze regio’s zijn zeker een uitstapje waard! Op de rand van het Italiaanse deel liggen de adembenemende Dolomieten en in het Duitse deel vind je de Zugspitze.
 

De Dolomieten


De Dolomieten vormen de perfecte mix tussen het gebergte, de alpiene tradities, het Mediterrane leven en de Italiaanse levensstijl. Het gebergte werd niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed: je rijdt er door de meest karakteristieke rotsformaties, bergpieken en tafelbergen. Die schoonheid is werkelijk adembenemend als je in het natuurpark bij de Drei Zinnen vertoeft of als de ondergaande zon het Rosengartenmassief rood kleurt. Mijn persoonlijke favoriete campings hier zijn Caravan Park Sexten en Camping Seiser Alm. Beide liggen wat hoger in de bergen, waardoor je je midden in de natuur bevindt en kan genieten van fantastische vergezichten en panorama’s.


 

De Zugspitze


De Zugspitze bevindt zich op de grens met Duitsland. De berg is bijna 3000m hoog en dankzij de bijhorende kabelbaan bereik je de top in 10 minuutjes! Daar boven heb je zicht op bergtoppen uit vier verschillende landen, maar op een heldere dag zie je ook de Grossglockner, de Piz Bernina of de tv-toren in München. Ik kan uren vertoeven op het panoramaterras en genieten van het formidabele zicht. Ook het avontuurlijke belevenismuseum ‘Fascinatie Zugspitze’ is een echte aanrader. Ik hoop er zelf eens te geraken tijdens één van de events die ze daarboven organiseren. Een Oktoberfest op zo’n unieke locatie, dat is een once in a lifetime belevenis, denk ik.


Ronny's overnachtingstips:


Wildkamperen is niet toegestaan in Tirol (op sommige andere plaatsen in Oostenrijk wel voor één nacht). Maar geen nood, kampeer- en parkeerplaatsen genoeg! De meeste zijn op prachtige locaties en goed uitgerust. Ik parkeerde me op deze campings en was telkens heel tevreden:
Voor hen die niet zo’n fan zijn van campings, is er ook een soort van France Passion, waardoor je voor één nacht kan verblijven op boerderijen en gasthoven. Je vindt hier alle info. 

​Zou jij ook graag je reisverhaal delen met de Vanomobil community? Neem dan gerust contact op!