Tips & Tricks

Je rijbewijs en het gewicht van je camper

Een motorhome is een flinke investering waar je toch een hele tijd wil van kunnen genieten. Daarom is het belangrijk je camper future-proof te kopen. Naast korte en langere trips, maak je vast en zeker kennis met onbekende landen. Belangrijk dus is het rekening houden met het gewicht van je camper, zodat je ook binnen enkele jaren vlot de gewichtscontrole passeert.


 

Veiligheid en milieu

De voorbije jaren zijn de chassis van motorhomes steeds zwaarder geworden. De steeds toenemende veiligheids- en milieunormen zorgden ervoor dat eenzelfde motorhome de voorbije 20 jaar tot wel 200 kg zwaarder is geworden. Allemaal bijkomend gewicht in functie van veiligheid & milieu zonder dat daar bijkomend comfort tegenover staat, denk hierbij aan de kreukelzones, hogere kwaliteitsnormen, schijfremmen, chassis-verleningen, AdBlue-tanks, …
 

Comfort binnen in je motorhome

De indelingen in de motorhome zijn ook ruimer geworden: een ruime zithoek, badkamer met gescheiden doucheruimte, een ruime keuken en vooral een ruim slaapcompartiment. Waar het vroeger het gebruik van een ombouwbare tafel voor extra gasten of kinderen heel gebruikelijk was, worden de meeste campers vandaag besteld met een extra (elektrisch) pavilioenbed. Dit garandeert uiteraard extra comfort voor je gasten, maar vertegenwoordigt al snel 60 (extra) kilo’s op de weegschaal.Als je je motorhome intens gebruikt, wil je ook van de luxe genieten die je thuis hebt. Een LED-scherm met satelliet installatie is al lang de standaard geworden. Tegenwoordig heb je ook de omvormer voor het laden van je elektrische fietsen, een extra batterij voor meer autonomie, zonnepanelen en de obligate luifel voor de onvergetelijke momenten op je droombestemming, glas wijn inbegrepen. Cijfer dus maar eens en je zal versteld staan hoeveel extra gewicht dit bijkomend comfort met zich meebrengt.
 

Rijdend comfort

Onderweg willen we comfortabel op onze bestemming aankomen: een zwaardere motor, automaat, grotere wielen, airco … Motorairco is al jaren standaard maar weegt ruim 30 kg extra (en dan spreken we nog niet over de airco’s in de woonruimte.). De voorbije 10 jaar zien we ook de trend van de ruimere koffers: handig wat je daar allemaal in kan meenemen, maar hou je dan ook rekening met het (soms onnodige) extra gewicht?

Uitdagingen

Zoals je ziet zijn er genoeg uitdagingen voor het gewicht van onze geliefde campers. Je kan je hoofd natuurlijk in het zand stoppen en je van regelgeving rond gewichten en rijbewijs niets aantrekken. Maar er zijn ook oplossingen. Je rijbewijs C halen is natuurlijk de ultieme oplossing als het koud zweet je al uitbreekt bij het zien van de Gendarmerie. Maar dit is enkel een oplossing als je camper technisch en administratief kan verhoogd worden naar een hoger gewicht, wat niet altijd het geval is.

Een andere oplossing is om je keuze te laten vallen op een redelijke indeling. Zo kan een motorhome met een indeling die 90% overeenkomt met je smaak en keuze, door zijn kortere lengte stukken interessanter zijn qua gewicht. Dat je op deze manier op je bestemming jouw droomplek vindt, is leuk meegenomen. Elke centimeter kan hier het verschil maken om net op die éne leuke overnachtingsplek te raken.


 

Ons advies

Vanomobil houdt al enkele jaren vast aan de volgende regel: boven de 7 meter = rijbewijs C. Uiteraard is dit slechts een advies en geen verplichting. Wens je jouw droomcamper van 7,5 m in te schrijven op een B-rijbewijs op 3,5 ton? Dan kunnen wij dit uiteraard voor jou organiseren maar niet zonder jou eerst de nuttige info te bezorgen over de mogelijke gewichtsproblemen die hier mee gepaard kunnen gaan. De frequenties van controles neemt elk jaar toe en de investering in een Vanomobil motorhome zien we graag als een future-proof aankoop. 

​Kan je dan geen enkele luxueuze en ruime motorhome meer kopen op rijbewijs B? Uiteraard wel! We hebben de voorbije jaren de gamma’s van onze motorhome merken grondig geanalyseerd. Daarbij zetten we al enkele jaren de kortere campers (met rijbewijs B) en een luxueuze indeling extra in kijker om jou te helpen de juiste keuze te maken rond lengte en gewicht. Mooi meegenomen is dat een kortere motorhome bovendien een stuk goedkoper is, zonder in te boeten aan comfort!

Interesse om een motorhome met rijbewijs B te kopen? Of mag het wat groter en benieuwd naar onze campers op rijbewijs C? We zien je graag in één van onze showrooms.

Klaar voor jouw nieuwe motorhome? Neem dan nu contact op!