3 tips om zonder zorgen te genieten van camperuitstapjes in de winter
Lekker warm in de camper terwijl buiten de temperaturen het vriespunt naderen. Die blinkende druppels op het gras en de bijtende koude als je ’s ochtends uit je camper stapt. Ondanks of net dankzij de vorst, zijn de herfst- en wintermaanden een fantastische periode om met je camper te reizen. Toch is er enige oplettendheid geboden, de vorst is immers één van de grootste vijanden van onze camper. Schade aan het watercircuit door vorst valt nooit onder garantie en de herstellingskosten kunnen hoog oplopen. Geen nood, met deze tips hou je jouw camper vorstvrij en schadevrij en reis je zonder zorgen de hele winter door!
3 AANDACHTSPUNTEN TIJDENS JE WINTERS AVONTUUR
1. Laat de verwarming altijd aan, ook als je gaat wandelen
Van zodra je de verwarming af legt, daalt de temperatuur in de camper razendsnel. Als het water in je watercircuit bevriest, kan dat heel wat schade aan de camper veroorzaken. Gezien de waterleidingen meestal langs het verwarmingscircuit liggen, kan je dergelijke problemen heel gemakkelijk voorkomen door de verwarming altijd aan te laten (eventueel de thermostaat iets lager zetten tijdens een uitstap). Thuis zet je eigenlijk ook nooit de verwarming volledig af in de winter? Het is ook gewoon aangenamer om terug te komen van je wandeling in een warme camper.
2. Sluit regelmatiger aan op de stroom
In de winter vraagt de batterij veel meer aandacht dan in de zomer: waar je in de zomer misschien meerdere dagen na elkaar kan vrij staan, zal je in de winter wel regelmatig moeten aansluiten op de stroom. De dagen zijn donkerder en kouder en je spendeert dus meer tijd in je camper en bijgevolg verbruik je ook meer elektriciteit. Er zal regelmatig licht branden, je zal sneller nood hebben aan een warme douche en kijkt ’s avonds tv. Vooral ook de verwarming verbruikt continu energie: het opwekken van warmte gebeurt op basis van gas of diesel, maar de warmtecirculatie in je camper werkt op elektriciteit. Hou het niveau van je batterij dus goed in de gaten!
En check ruim voor je vertrek de kwaliteit van de batterij: eventuele schade aan de batterij zal je misschien in de zomer niet gemerkt hebben, maar kan nu zorgen voor een teleurstelling onderweg. Tijdig signaleren van problemen, kan je nog laten oplossen voor vertrek.
3. Leg de waterpomp af na het douchen
Leg de waterpomp enkel aan wanneer je hem nodig hebt en leg hem zeker af als je op uitstap gaat of een rit maakt. Veel campers zijn tegenwoordig uitgerust met een vorstbeveiliging, die activeert als de temperatuur onder 3°C zakt (en dat gaat tijdens een rit sneller dan je denkt). De vorstbeveiliging zorgt ervoor dat het water uit de boiler weg loopt om schade te voorkomen. Echter, als je waterpomp dan draait, pompt deze je verswatertank volledig leeg en vervolgens draait de pomp droog en gaat hij stuk. Maak er dus een gewoonte van om de waterpomp na het afwassen of douchen meteen af te leggen, zo neem je geen risico’s.
LEDIG BIJ THUISKOMST METEEN HET VOLLEDIGE WATERCIRCUIT!
Na de reis is het cruciaal dat je je watercircuit meteen volledig aflaat. Opnieuw zal de temperatuur in de camper heel snel dalen en elke druppel water kan de oorzaak zijn van ernstige schade. Reken niet op de vorstbeveiliging, maar doe alles zelf en manueel. Enkel dan ben je 100% zeker van je zaak. Neem dus geen risico’s en laat alle water uit de camper: zowel uit de boiler, als de verswatertank, de vuilwatertank en de leidingen:
1. Uitzetten pomp
2. Zet de kranen op lauwe temperatuur open
3. Zet het klepje van de boiler of de Frost Control open
4. Zet alle leidingen open
5. Laat alle tanken leeg via de aangebrachte kranen en stoppen
6. Om helemaal zeker te zijn dat alle water uit het circuit en de kranen is, kan je nog eens de waterpomp enkele seconden laten draaien om de laatste restjes water te verwijderen.
Gaat jouw grote reisvriend vervolgens op stalling? Dan volg je best ons stappenplan om je camper in de beste omstandigheden te stallen en voldoende aandacht te besteden aan de batterijen. Klik hier voor ons stappenplan!
Heb je nog vragen of twijfels? Aarzel niet onze specialisten te contacteren, zij helpen je graag verder!