Vano Shop News
Motorhome Update

Bescherm je camper tegen marters

Marters zijn vaak de oorzaak van heel wat schade aan de motor van je auto, campervan of motorhome. De beestjes zien er misschien schattig uit, maar hebben de tandjes van een piranha. Ze bijten kabels en leidingen kapot of knagen aan de isolatierubbers. Het zou zo maar eens kunnen dat je camper niet meer wil starten net voor je vertrek op die langverwachte vakantie. Niet alleen je vakantie valt erdoor in het water, maar de herstellingskosten voor dergelijke schade kunnen ook nog eens oplopen tot verschillende honderden euro’s die niet onder garantie vallen. Of de verzekering tussenkomt, hangt af van welk soort verzekering je hebt: een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt niet tussen, een omnium verzekering wel.

Er bestaat nog steeds veel discussie over wat marters nu precies aantrekt aan motorvoertuigen. Zijn het de geurstoffen die in de motors hangen, komen ze af op de geur van soortgenoten of zoeken ze gewoon een veilige en warme slaapplaats? Gezien er nog steeds veel onduidelijkheid is, bestaan er ook heel wat huis & tuin middeltjes, waarvan de effectiviteit niet gegarandeerd is.

Preventie is key: houd de marters weg van je camper. Uit onze ervaring blijkt de meest effectieve en goedkoopste manier om je voertuig in een afgesloten ruimte te parkeren, bij voorkeur een garage. De afmetingen van onze campers laten dit echter meestal niet toe. Je stalt je camper waarschijnlijk op je oprit of in een hangar, waar ze net heel kwetsbaar zijn voor marters. In dergelijke situatie kunnen we enkele systemen aanbieden die tot nu toe succesvol bleken:

  • Anti Marter Ultrasoon + Spanning Systeem. Dit systeem verjaagt marters d.m.v. een dubbel afweersysteem en is tot zover het meest succesvolle systeem gebleken. Enerzijds zendt een geluidsbox een ultrasoon geluid uit die de beestjes zal afschrikken. Mocht een marter het ultrasone geluid doorstaan en toch in het motorcompartiment kruipen, zal hij al snel op de vlucht slaan door de elektrische schokken van de sensors. Voor een optimale werking laat je dit systeem best door onze specialisten monteren in het motorcompartiment.Houd er wel rekening mee dat het ultrasoon systeem zou mogelijks ook voor overlast kunnen zorgen bij huisdieren.
  • Anti Marter Ultrasoon Systeem kan je ook apart aankopen en zelf plaatsen. Het systeem werkt op batterijen en maakt op onregelmatige tijdstippen een hoog geluid die door dieren als onaangenaam worden ervaren.Houd er wel rekening mee dat het ultrasoon systeem zou mogelijks ook voor overlast kunnen zorgen bij huisdieren.
  • Anti Marter Geurspray of Anti Marter Geurschijf: beide geven een geur af die marters afstoot. De spray werkt gedurende korte periodes (ga je bijvoorbeeld op weekend naar een regio waar veel marters vertoeven) en de schijf werkt gedurende 6 maanden (bijvoorbeeld gedurende de stalling van je camper).

Kom langs in één van onze shops of klik hier en bestel het product online.
(Bronnen VAB, Natuurpunt en Ruwelka.)