Tips & Tricks

Camper controleren voor eerste uitstap na stalling

Dit weekend wordt het prachtig weer, dus misschien halen we die camper wel eens wat vroeger uit stalling dan andere jaren. Om die eerste uitstap van het jaar feilloos te doen verlopen, hebben we hieronder een stappenplan dat je best doorloopt wanneer je je camper uit zijn winterslaap haalt.

Dit stappenplan doorloop je liefst enkele dagen voor je vertrek zodat er nog voldoende tijd is om eventuele problemen op te lossen zonder dat je vakantie in het gedrang komt.


1. Check onder de motorkap

Kijk even onder de motorkap of er geen onaangenaam bezoek is geweest tijdens de wintermaanden.


2. Laad de batterijen volledig op

Sluit de motorhome aan op stroom tot de batterijen volledig zijn opgeladen.
Zijn je batterijen toch te ver ontladen? Probeer ze dan op te laden met een druppellader. Lukt dat ook niet? Dan zal je de batterijen moeten vervangen.
Had je de batterijen uitgehaald? Sluit ze dan heel zorgvuldig opnieuw correct aan.

Lees hier hoe je de batterijen correct onderhoudt.


3. Check de banden

  • Controleer je banden visueel op scheurtjes of barstjes
  • Controleer de bandenspanning, die zou tussen de 4,2 en 4,8bar moeten liggen (maar is anders voor elke camper)
Lees hier meer over correct onderhoud van je motorhomebanden.

 

4. Geef je camper een grondige wasbeurt

Zodat alle stof en vuil van de stalling weg is. Ook binnenin kan je best even kuisen alvorens je al je spullen opnieuw inlaadt.

5. Check gasinstallatie

Controleer of je gasinstallatie nog niet aan vervanging toe is. Sluit je gasfles zorgvuldig aan en draai de fles open. Er zou geen gasgeur mogen zijn. Steek ook even het gasvuur aan om de gasleidingen schoon te maken.

Meer info over je gasinstallatie vind je hier.


6. Check de waterinstallatie op vorstschade

Schakel de frost control in, sluit alle tanken en leidingen af en vul de verswatertank met water. Zet dan de waterpomp aan en laat al het water stromen tot alle lucht uit de leidingen is. Zet de boiler aan en laat het water opwarmen.
  • Heeft de pomp moeite met opstarten? Je hoort enkel nog een zoemend geluid (of helemaal geen geluid) en er komt  geen water uit. Dit kan al opgelost zijn door er (met enige voorzichtigheid) een tik op te geven.
  • Laat de pomp even draaien en sluit alle kranen. Hoor je de pomp nu nog regelmatig aanslaan? Dan is de kans groot dat je met een lek zit. Je maakt best een afspraak met de werkplaats.


7. Leg de chauffage aan

Laat de motorhome rustig opwarmen door de chauffage aan te leggen.
 

8. Leg de frigo aan

Laat de frigo op stroom of gas werken gedurende 1 à 2 dagen. Dan zou de frigo tot de juiste temperatuur moeten afgekoeld zijn. Is dat niet het geval, dan zou er een probleem kunnen zijn met het koelaggregaat.
 

9. Controleer en vervang zekeringen waar nodig.


10. Controle boorddocumenten

Misschien haalde je de documenten uit of je verzekeringskaart kwam toe terwijl je motorhome op stalling stond. Dubbelcheck of je alle boorddocumenten bij je hebt alvorens je vertrekt.Eens je deze stappen doorlopen hebt, is je reisgezel weer helemaal klaar om op avontuur te gaan. Spullen inladen en off you go!

Stoot je tijdens één van de stappen op problemen of is iets niet helemaal duidelijk? Neem gerust contact op met onze camperexperts.