Vanomobil On The Road: Italië (Latsch) 2024

Op zaterdag 06/07/2024 is het moment er eindelijk! Alle deelnemers van de Vano On The Road Italië reis worden verwacht op de prachtige camping Goldrain Cevedale. Een camping waar ze de komende 2 weken heel wat avonturen zullen beleven, maar natuurlijk ook de nodige rust en ontspanning zal plaatsvinden. In onderstaande blog geven we je een overzicht mee van deze fantastische reis!

DE SFEER ZIT ER VANAF HET EERSTE MOMENT GOED IN!

De eerste “snelle” kennismaking bij aankomst van de deelnemers verloopt onmiddellijk in een opperbeste sfeer. Er worden heel wat verhalen gedeeld van de belevenissen, camperplaatsen, leuke bezoeken en lekkere etentjes op weg naar deze camping. De leukste anekdote die is bijgebleven: 2 koppels gaven aan dat een toevallige ontmoetingen met andere Belgen op de heenrit plots veranderde in een moment van besef, dat beiden deelnemers waren van deze Vano On The Road vakantie! Kleine wereld, of gewoon heel wat Vanomobil familieleden die erin leven, wie zal het zeggen ;)

Tegen de avond was het tijd voor de ‘echte kennismaking’ op de camping. Omdat de weersomstandigheden eerder onweerachtig waren, kregen we van de sympathieke campinguitbater zijn zaaltje ter beschikking om met een hapje en drankje kennis te maken met elkaar en overlopen we nogmaals de dagindeling / afspraken van de komende twee weken. De sfeer zat er van dit eerste moment reeds goed in!

SETTELEN OP DE CAMPING EN OP ONTDEKKING IN LATSCH & KASTELBELL

Om de deelnemers toch wat rust te gunnen na de rit richting camping, wordt de eerste dag een zalige rustdag. Iedereen kan uitslapen, genieten van een ontbijtje en relaxen met de andere campinggasten. In de namiddag wordt een eerste verkennende uitstap gedaan naar de hoofdgemeente Latsch, waar er niet weerstaan kan worden aan de plaatselijke lekkernijen!

Zoals het de komende dagen meermaals zal blijken, is het gratis openbaar vervoer, het trein – en busstation op loopafstand van de camping een enorm en zeer gewaardeerd pluspunt in de praktische organisatie van deze vakantie. Op de ‘echte’ eerste dag, maakt de groep daar dan ook alvast onmiddellijk gebruik van.

De eerste treinrit gaat richting Kastelbell, een rustig dorpje niet ver van de verblijfplaats. Er wordt kennis gemaakt met een wandeling langs de vele ‘waalwegen’ die hier destijds zijn aangelegd. Halfweg de wandeling kan er een aangename tussenstop gemaakt worden, ook in de buurt van een treinstationnetje. Dat gaf de mogelijkheid aan een aantal deelnemers om van hieruit alvast terug te keren naar de camping. Fijn die flexibiliteit, zo kan iedereen naargelang eigen zin/noden kiezen om bepaalde activiteiten niet of niet volledig mee te doen!

MET DE KABELLIFT GAAT DE GROEP EEN ONVOORZIEN AVONTUUR TEGEMOET

Vandaag staat een mooie maar iets pittigere wandeling op de planning. De groep gaat via de kabellift richting ’Tarsch Alm’ en begint aan een wandeltocht met prachtige uitzichten. Over de middag is het tijd om de voetjes onder tafel schuiven in het gezellige bergrestaurant. De lokale gerechten springen bij ieder in het oog, ook al moet daarvoor een wachttijd getrotseerd worden. Maar dat kan de groep niet deren: het gezelschap is zo vrolijk dat ongeveer niemand nog oog heeft voor de klok.

Hierna is het tijd voor een terugkeer met dezelfde kabellift, al beslissen enkelen om de verdere afdaling via de wandelweg naar beneden te nemen… Maar door de trage lunch en onverwacht pittige afdaling, blijkt bij aankomst beneden dat de laatste bus richting de camping ondertussen is vertrokken! Gelukkig komt de baas van onze camping opnieuw als redder in nood met een oplossing: zijn mini busje brengt iedereen finaal veilig en wel terug op de camping. Een “tegenvaller” zou je kunnen zeggen, maar het tegenovergestelde gebeurde. De avontuurlijke uitstap zorgt ervoor dat de groepsgeest instant de hoogte in ging!

WE WANEN ONS ALS "COUREURS" VAN DE GIRO D'ITALIA

Na de mooie, maar toch wel intense wandeltocht, is het de volgende dag tijd voor een rustige dag op de camping met het zwembad als nodige verkoeling. Toch zijn er enkele dapperen in de groep die kiezen voor een intense fietstocht naar de Stelvio. Een tocht die heel vaak voorkomt in het parcours van de Giro d ’Italia en dus niet te onderschatten is. De thuisblijvers deden allen “hun petje af” voor de prachtprestatie toen de groep vol voldoening terugkwamen en de fietsrit tot een goed einde had gebracht.

Na de rustdag, is het voor iedereen tijd om zijn fiets boven te halen! Een iets minder pittige tocht dan de “coureurs” van de Giro d’Italia gisteren deden, maar wel met prachtige uitzichten tussen de fruitplantages. De tocht gaat richting Schlanders, waar de imposante kerk de eerste halte was. We worden er tijdens het bezoek verrast door mooi orgelspel, zalig! Het was daarnaast marktdag in Schlanders: het zit de groep naast sfeer, dus ook goed in de rug met de activiteiten.

Tijdens het bezoek aan het dorp wordt er een korte wandeling gemaakt tot aan de pittoreske waterval in Schlanders. Na de lunch, fietst ieder op eigen tempo terug naar de camping waar er ’s avonds nog een gezellige pizza-avond op de planning staat. Een muziekje wordt opgezet, de glaasjes worden ingeschonken, en het is genieten van een gezellige avond met de gehele groep. Wanneer in de late uurtjes een luifel dicht moet worden gedaan, blijkt dat wel een minder genieten, gezien dat plots veel moeilijker dan voorheen gaat. ;)

MARKTDAG IN MERANO

De volgende dag is het tijd voor marktdag in Merano, de grootste stad in onze onmiddellijke omgeving. We hadden het bezoek aan deze stad via een fietstocht ingepland, maar helaas kwam er deze dag intens onweer overheen de vallei. De fietsplannen vallen dus letterlijk “in het water”. Thuisblijven is geen optie voor deze enthousiaste groep, dus wordt er gekozen voor een treinrit richting Merano. Doorheen de dag komt het zonnetje toch weer piepen, waardoor we in de namiddag volop kunnen genieten van de dag in Merano!

EEN PITTORESKE WANDELTOCHT IN SCHLANDERS

Vandaag staat er een uitgebreide maar pittoreske dagtocht op de planning. De rugzakken worden keurig opgevuld en met de trein vertrekt de groep richting Schlanders. Ook de niet-wandelaars reizen mee en kunnen ter plaatse genieten van een rustig dagje in het dorp.

Ook de daarop volgende dag staat er een wandeling op het programma! Deze keer gaat de groep niet met de trein naar het startpunt, maar via de imposante St. Martin kabelbaan. Eenmaal boven volgt er een rustige wandeling naar een typische bergboerderij/restaurant waar onze plaatsen vooraf waren gereserveerd. Voor velen is het een eerste kennismaking met enkele typische streekgerechten. De ‘kaiserschmarrn’ wordt als een bijzondere zoete lekkernij door velen gesmaakt.

TIJD VOOR EEN LEGENDARISCHE 2-DAAGSE!

Tijd voor nog een zalige rustdag! Al valt er wel iets speciaals te vieren: er is vandaag iemand uit de groep jarig en dat wordt gevierd met een onverwachte leuke groepsactiviteit en bijzonder aangenaam traktaat. De sfeer wordt hierdoor nog maar eens in de kijker gezet!

De volgende dag is het tijd voor een activiteit waar er reeds van in het begin van de reis over gesproken werd: de 2-daagse berguitstap met overnachting in een berghut. Een tiental kandidaten wagen zich uiteindelijk aan de avontuurlijke uitdaging, al werd alles op voorhand natuurlijk goed uitgelegd en werden alle reserveringen alvast gedaan. Een legendarische tocht, waarbij fenomenale uitzichten onderweg bij iedereen een diepe indruk maken. Velen zijn blij dat ze dit ook op “latere leeftijd” kunnen beleven. (Onze oudste deelnemer was maar liefst 80 jaar! ) Moe maar zo voldaan bereikt iedereen de top en de wandelschoenen kunnen uitgedaan worden. Ook de overnachting in de berghut blijkt een avontuur op zich, maar deze unieke momenten zorgen ervoor dat ook hier intense vriendschappen gevormd worden. 

Na de korte maar verdiende nachtrust moeten die voeten alweer in die bergschoenen gefriemeld worden. Eerlijk is eerlijk, de eerste stappen zijn moeilijk, maar de immer aanwezige sfeer doet heel vlug die pijnlijke voeten vergeten en de wandeling richting camperplaats verloopt zorgeloos. Een activiteit die op de deelnemers een zeer diepe indruk heeft gemaakt doordat grenzen (op verantwoordelijke wijze) in groep konden worden verlegd!

In deze dagen werden ook de “thuisblijvers” natuurlijk niet vergeten! Via een busrit bezochten ze een andere bergkam, met heerlijke lunch en prachtige landschappen inbegrepen. Ze hadden voor de stappers van de tweedaagse een heerlijke barbecue voorbereid in de avond, als dat geen warm welkom was na 2 dagen wandelen!

FIETSEN IN HET CHARMEDORPJE LAAS

De vele hoogtemeters zitten nog in de voetjes, dus vandaag wordt er gekozen voor een mooie fietstocht richting het charmedorpje Laas. We zien op deze zonnige dag veel ijsjes passeren, maar ook van de overheerlijke gerechten bij de plaatselijke horeca wordt gretig geproefd.

Op de laatste dag kan er gekozen worden uit een waaier van activiteiten. Na de regenachtige eerste vrijdag, kon er vandaag wél in de heerlijke zon naar Merano gefietst worden, wat door velen gesmaakt werd en de “hoofdactiviteit” was geworden binnen het programma. Daarom bezocht de groep na de lunch de prachtige tuinen van het Sissi kasteel in Merano.

De andere kiezen voor een even mooie uitstap naar Schnalstal, waar het op grote hoogte genieten was van “de eeuwige sneeuw”. Ook de busrit daarheen is een activiteit op zich door de pittoreske tocht.

GENIETEN VAN EEN AFSCHEIDSETENTJE

Die avond is het al tijd voor de laatste keer samenzijn met deze fantastische groep! Zoals voorzien geniet iedereen er van een zeer geslaagd afscheidsetentje in een plaatselijk restaurant. De volgende dag gaat ieder op eigen tempo terug naar huis: uitgerust, voldaan en vooral vol nieuwe herinneringen en vriendschappen!

- Een extra dankjewel aan reisbegeleider Patrick voor het voorzien van een dagvlog en foto's waarmee we deze blog opgebouwd hebben!