Tips & Tricks

Safe gas use in the motorhome

Gas, onmisbaar, maar tegelijk een bron van onrust voor veel camperaars. Veiligheid is prioriteit en enige voorzichtigheid is toch wel geboden bij het gebruik van gas. Maar na het lezen van dit artikel, kan je met een gerust hart je gasfles aansluiten en vertrekken.
 

Soorten gas

In het algemeen worden drie soorten gas frequent gebruikt in campers: butaangas, propaangas en LPG.
 
Zowel butaan als propaan zijn uitermate geschikt voor gebruik in motorhomes of bij kamperen in het algemeen. Ze verschillen voornamelijk in hun kookpunt. Het kookpunt van een gas is de temperatuur waarop ze van een vloeibare toestand overgaan naar gas of omgekeerd. Butaan wordt vloeibaar zodra de temperatuur het vriespunt nadert, waardoor het niet meer verdampt en dus niet bruikbaar is om te reizen in de winter. Het kookpunt van propaan ligt dan weer ver onder het vriespunt (-44°C), waardoor het wel perfect bruikbaar is in winterse omstandigheden. Welke van beide je best gebruikt, hangt dus vooral af of je graag gaat winterkamperen of niet.
 
LPG (liquefied petroleum gas) is een gas die voornamelijk als aandrijving gebruikt wordt voor voertuigen. Daardoor is LPG praktisch overal verkrijgbaar en goedkoop. LPG bestaat meestal uit een mengeling van butaan en propaan. De verhouding verandert naargelang de leverancier en het seizoen, waardoor mensen vaak in de problemen komen als ze met zomer LPG (die veel butaan bevat) in de winter reizen. De additieven en olie die aanwezig zijn in LPG kunnen er ook voor zorgen dat je gasleidingen na enige tijd verstoppen. Een gasfilter kan dit enigszins tegengaan. Maar dit volstaat niet voor de fabrikanten, die altijd de garanties op je gastoestellen laten vervallen als je LPG gebruikt. Tot slot is het ook niet evident om LPG bij te vullen, want de vulmonden en aansluitingen verschillen van land tot land en zelf LPG tanken is in heel veel landen (waaronder België) strikt verboden.
 

Soorten gasflessen

Het aanbod in gasflessen is groot. Ze bestaan in veel verschillende types, merken en maten met elk hun voordelen in bepaalde situaties. Hieronder overlopen we onze favorieten.
 
De Cadac Cartridge is gevuld met een mengeling van butaan en propaan. De flessen zijn klein, handig en goedkoop en kan je rechstreeks aansluiten op een toestel (bv. ideaal voor onder de Cadac barbecue of kookplaat).  

De blauwe Campingaz flessen zijn al meer dan 50 jaar een vaste waarde in de markt. De hervulbare flessen zijn gevuld met butaan, dus niet geschikt bij lage temperaturen; er bestaan ook kleine niet hervulbare cartouches die gevuld zijn met een mengsel van butaan en propaan. Campingaz is gebruiksvriendelijk, veilig en efficiënt, bestaat in 3 formaten: 2,75kg – 1,8kg - 400g. Een lege fles ruil je in voor en volle fles waarbij je enkel de vulling betaald (geen statiegeld op de lege flessen) in meer dan 120 landen in Midden- en Zuid-Europa. Aan de rode dop bij hervulbare flessen zie je dat de fles werd bijgevuld, gecontroleerd en onderhouden door een campingaz specialist. 

Voor grote gasflessen bieden we drie opties: Benegas, Primagas of hervulbare flessen (propaan/LPG). Klik hier voor alle voor- en nadelen en prijzen van de verschillende opties. Aan jou om te beslissen welke optie het best past bij jou manier van reizen.


10 tips voor veilig gasgebruik in de camper

1.  Houd alle vuur uit de buurt van gas.
2.  De gasfles draai je open in tegenwijzerzin en draai je dicht in wijzerzin (laat na het dicht draaien de restje gas in de leidingen ontsnappen via de toestellen zoals het fornuis).
3.  De drukregelaar draai je vast in tegenwijzerzin en los in wijzerzin.
4.  Zet de gasfles altijd op zijn plaats in de camper, rechtop en maak stevig vast.
5.  Sluit alles met de hand aan en gebruik geen elektrisch gereedschap, want dan loop je risico dat er scheurtjes en een lek ontstaat.
6.  Je kan alle verbinden op lekkages controleren met een sopje (als er zeepbellen ontstaan, draai je de fles weer toe en verhelp je het lek), herhaal dit tot de aansluiting 100% lekvrij is.
7.  Gasflessen en gasslangen hebben een vervaldatum, controleer die altijd even voor je ze in gebruik neemt.
8.  Onderventilatie is superbelangrijk! Gas is immers zwaarder dan lucht en zakt naar de bodem van de gaskoffer. Zonder ventilatie kan ontsnapt gas zich opstapelen met alle gevaren van dien. Controleer dus zeker of er onderaan de gaskoffer altijd verluchting is.
9.  Draai altijd je flessen dicht als je met de camper gaat rijden, tenzij er een crashsensor geïnstalleerd is. Let op: in Frankrijk mag je zelfs met een crashsensor nooit met geopende flessen rijden!
10.  In sommige motorhomes heb je voor elk toestel aparte rode kranen bij de gasfles. Die kan je altijd open laten staan en hoef je pas te gebruiken als er een zich een probleem voordoet met één van de toestellen. Dan kan je die kraan apart toedraaien, zodat je de gasfles en andere toestellen verder normaal kan gebruiken.



Gasdrukregelaars

Een gasdrukregelaar of koppelstuk zorgt voor een constante en correcte aanvoer van gas. We raden aan om de gasdrukregelaar om de vijf jaar te vervangen, tenzij er eerder tekenen van schade, roest of aanslag zijn. Sommige regelaars moeten pas om de tien jaar vervangen worden, controleer daarvoor de vervaldatum op de regelaar zelf. Een gasdrukregelaar vervangen kost weinig in vergelijking met de gemoedsrust die het brengt en je kan hiervoor terecht bij Vano Workshop in je buurt.

Let op: recente motorhomes hebben een gebruiksdruk van 30 mbar, maar oudere motorhomes kunnen nog een druk van 50 mbar hebben. Zorg dat je dat goed weet welk systeem jij hebt vooraleer je een nieuwe drukregelaar aanschaft.

Tip: overweeg bij het aanschaffen van een nieuwe gasdrukregelaar of je er een crashsensor bij wilt of niet. Een crashsensor is een veiligheid die op de drukregelaar zit die de gastoevoer afsluit bij plotse drukveranderingen. Dat is vooral interessant als je bij het rijden de gasfles open wilt houden om bijvoorbeeld de verwarming te laten draaien in winteromstandigheden.

Let op: sluit altijd de gasfles af vooraleer je onderdelen gaat vervangen en houdt alle vuur uit de buurt van gas (zie het stappenplan hierboven).
 

Gasslangen

Controleer altijd de data die op de gasslangen aangegeven staat. Indien er enkel een productiedatum te vinden is, vervang ze dan zeker elke vijf jaar of eerder indien ze beschadigd raken of tekenen van roest of aanslag vertonen. De nieuwste modellen kan je tot 10 jaar gebruiken.

Let op: sluit altijd de gasfles af vooraleer je onderdelen gaat vervangen en houdt alle vuur uit de buurt van gas (zie het stappenplan hierboven).


 

Hoeveel gas verbruik je?

Alle drie de soorten gas werken even efficiënt. Wat wel verschilt is de calorische waarde (er komt veel meer warmte vrij bij het gebruik van butaan, dan bij LPG) en de meeteenheid (propaan en butaan worden uitgedrukt in kilogram, LPG in liter). Gemiddeld kan je stellen dat je in de zomer ongeveer één maand gebruik hebt van één gasfles, maar in de winter slechts enkele dagen. Tenzij je verwarming werkt op diesel, dan kan je ook in de winter langer weg met één gasfles, want die heb je enkel nodig voor het kookvuur en de frigo. Maar het hangt natuurlijk allemaal af van hoe groot de gasfles is, hoeveel toestellen op gas werken en hoeveel gebruik je ervan maakt. Je zal dus zelf een beetje moeten ervaren hoeveel gas je nodig hebt in bepaalde omstandigheden.


 

Lege gasfles?

Campingaz en Benegas flessen kan je niet zelf hervullen. In elke Vano Shop of elke andere camper- en campingwinkels worden verschillende soorten gasflessen aangeboden. Ruil je lege fles is voor een volle en je betaalt enkel de inhoud van de fles. Sinds kort staat er bij Vanomobil Deerlijk ook een Self-Service voor Benegas gasflessen. Koop een sleutel als je in de buurt bent en je kan op om het even welk moment (’s morgens vroeg, ’s nachts of in het weekend) een nieuwe gasfles oppikken op onze parking. Campingaz heeft een uitgebreid netwerk in Midden- en Zuid-Europa, op praktisch elke camping en tankstation kan je je lege fles inwisselen voor een volle. Benegas is voorlopig nog beperkt tot België en Nederland. Een oplossing kan zijn om een Europese verloopset mee te nemen. Zo kan je in nood altijd een plaatselijke gasfles kopen en aansluiten op het systeem.

Ook LPG gasflessen mag je eigenlijk officieel niet zelf tanken in een tankstation. Je kan ze wel laten bijvullen aan professionele vulstations. Hoewel LPG in praktisch heel Europa te vinden is, is het vullen van gasflessen niet gestandaardiseerd in Europa, waardoor je in veel landen verschillende adapters nodig hebt. Het is in elk geval cruciaal dat je hervulbare gasfles een vulstop heeft aan 80% om te voorkomen dat de fles ontploft als het gas gaat uitzetten bij temperatuursverschillen.
 


 

​Verplichte gaskeuringen

In ons land hoeft de gasinstallatie niet gekeurd te worden. Alle gasinstallaties moeten immers voldoen aan de internationale industrienormen en Europese richtlijnen en zijn dus veilige systemen. De gasflessen daarentegen moeten wel gekeurd worden, maar dat gebeurt bij de fabrikant. Maar toch raden wij regelmatige controles aan voor ieders veiligheid en voor je gemak op reis, want niet alle landen hebben hieromtrent dezelfde regelgeving.
 
Zo geldt er vanaf 2023 in Duitsland een verplichte keuring van de gasinstallatie (G607). Je zal er op veel campings gewoon niet in komen als je geen geldig stickertje hangen hebt. Het is dus weldegelijk aangeraden om iedere twee jaar je gasinstallatie te laten keuren om vervelende situaties op reis te voorkomen en vooral voor ieders veiligheid.
 
Vanomobil is één van de eerste gecertificeerde bedrijven in België die deze keuring kan uitvoeren en de nodige attestatie kan aanleveren. We dragen gasveiligheid hoog in het vaandel, lees er hier alles over! Let op: bij een normaal onderhoud van de motorhome wordt het gassysteem “oppervlakkig” gecontroleerd (check op zichtbare gebreken bij het systeem), maar dit voldoet niet voor een G607 attest, vraag er dus specifiek naar wanneer je een afspraak maakt in één van onze werkplaatsen.
 

Gaslek?

Nog steeds bang voor een gaslek? Dan kunnen we een 3GAS+ alarm aanraden. Laat deze installeren in je camper en hij zal je meteen verwittigen als er sprake is van een lek (butaan, propaan, koolmonoxide of knock-out gassen). Vraag een offerte aan bij één van onze werkplaatsen.
 
Als je duidelijk gas ruikt of het hoort sissen of het apparaatje slaat alarm, onderneem dan de volgende stappen:
1.  Open de deuren en ramen, zodat het gas kan ontsnappen
2.  Draai de gasfles toe en koppel los van het systeem
3.  Blijf ver uit de buurt met alle vuur
4.  Bij brand- of ontploffingsgevaar bel je 112
5.  Eens het accuut gevaar geweken is, bel je Vanomobil die je zal helpen met het ondernemen van verdere stappen om het gaslek te verhelpen.


Garantie op je Truma gassysteem

Goed nieuws! Vanaf 2021 geeft Truma 5 jaar garantie op je gasinstallatie.
Voorwaarden:
✔ Jouw gasinstallatie combineert de drie Truma componenten (slangen, drukregelaar en filters)
✔ Jouw gasinstallatie wordt naar behoren gebruikt en onderhouden
 
Hoe verkrijg je een garantiebewijs?
1. Ga naar deze link
2. Kies de gasregelset die voor jou van toepassing is
3. Vul het klantenformulier in en bevestig de voorwaarden
4. Klaar, je krijgt nog een bevestiging via mail


 
 
Met al deze info kan je zorgeloos op reis vertrekken met de camper! Nog vragen, neem gerust contact op met onze specialisten!